De verzameling keramiek uit Aziatische keramiek van het Kunstmuseum Den Haag maakt deel uit van het encyclopedische overzicht dat het museum biedt van een aantal zwaartepunten uit de keramiekgeschiedenis. Hiertoe behoort ook de belangrijke collectie Delfts aardewerk, een van de grootste en mooiste verzamelingen ter wereld.

Delfts blauw is ontstaan als imitatie van het eerste blauw-witte exportporselein uit China. De relatie Chinees porselein - Delfts aardewerk heeft dan ook een grote nadruk binnen het verzamel- en tentoonstellingsbeleid. Als een van de eerste musea in Nederland kocht het Kunstmuseum in de jaren twintig van de vorige eeuw grafkeramiek aan, dat toen in grote hoeveelheden in China werd ontdekt. Door de jaren heen is deze kern met gerichte aankopen versterkt. Een derde speerpunt vormt de keramiek uit het islamitisch cultuurgebied dat eveneens sinds de jaren 1920 wordt verzameld.

De keramiek uit het Midden-Oosten en Azië wordt niet geïsoleerd verzameld. Met collectieonderdelen als VOC-zilver, meubels uit Batavia, Japans lakwerk en Indonesische kunstnijverheid streeft het Kunstmuseum er naar de wooncultuur van ons koloniale verleden te verbeelden.

Bezoek ook de website van het Kunstmuseum Den Haag.