Meer informatie

Balustervormige dekselpot met bloemranken

China, vierde kwart 17e eeuw
Collectie
Rijksmuseum Amsterdam
Beschrijving

Balustervormige dekselpot van porselein, beschilderd in onderglazuur blauw. Het lichaam is volledig bedekt met een doorlopende bloemrank (pioen). Op de schouder een band met lambrequins met uitgespaarde bloem- en lotusranken tegen een blauwe achtergrond. Boven de voet een band met gestileerde bladmotieven. De nek met lotusranken. De deksel met bloemranken; dekselknop in de vorm van een vergulde, bronzen shishi. Gemerkt op de onderzijde met een ingegrift Johanneumnummer 'N393' boven een golvende lijn. Blauw-wit.

Grote vaas met deksel; breed van boven en naar beneden verjongend; korte ronde hals en een gewelfde deksel met vlak, schuin naar beneden uitstekende rand en vlakke bovenkant, met een verguld leeuwtje met rode tong en zwarte ogen als knop. De vazen zijn zeer dicht versierd met ranken en bloemen in onderglazuur blauw. Boven de witte voetrand een brede strook in onderglazuur blauw, waarin hangende druiventrossen zijn uitgespaard. Onder de schouder accolade-vormige 'punten', welke een strook begrenzen, die versierd is met in een onderglazuur blauwe fond uitgespaarde ranken en bloemen. Op de schouder een ornamentrand in onderglazuur blauw; op de hals ranken en bloemen in onderglazuur blauw. De deksel is versierd als het vaaslichaam; de rand met driehoeken in onderglazuur blauw en uitgespaarde halve rozetten. De mondrand en de dekselrand bruin. Ongemerkt.

Pot met deksel, breed van boven en naar beneden verjongend. Op het deksel een verguld leeuwtje als knop. De pot is zeer dicht versierd met ranken en bloemen.

Details
Productieplaats
China
Merk
N393
Datering
vierde kwart 17e eeuw
Materiaal/techniek
draaiend bewerken
vormen
bakken
schilderen
vergulden
glazuren
painting
gilding
vitrification
Inventarisnummer
AK-RBK-17517-B
Herkomst
Acquisitie
Objectsoort