terug

Nieuws

 • Veiling Aziatische kunst in Middelburg

  Zeeuws Veilinghuis veilt op 26 t/m 29 september Aziatische kunst

  Veiling Aziatische kunst in Middelburg

  Al tien jaar heeft het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg gespecialiseerde veilingen Aziatische kunst. De veiling van september 2017 bevat veel keramiek, maar daarnaast ook schilderingen, brons, textiel, ivoor en een omvangrijke groep Japanse netsuke.

  Twee dingen zijn bijzonder de moeite waard. In de eerste plaats is dat een groep voorwerpen die afkomstig is van Gijs Bosch Reitz (1860-1938). De Nederlander Bosch Reitz, opgeleid als kunstenaar, werd in 1915 de eerste conservator Aziatische kunst van het Metropolitan Museum in New York. Hij leidde de afdeling tot 1927 en maakte verschillende aankoopreizen naar China. Kleinkinderen hebben enkele stukken ingebracht in deze veiling, waaronder een fraaie rolwagen (zie de afbeelding), een grote Wanli vaas en een Xuande gemerkt 17de-eeuws wit bordje.

  Geheel verschillend van de Bosch Reitz stukken is de zeer grote collectie 19de- en 20ste-eeuwse Chinees porselein die wordt aangeboden, verdeeld over 500 kavels. Deze verzameling is vanaf de jaren '70 door een particulier bijeengebracht. Veel is in China zelf gekocht op advies van de voormalige conservator Gan Tjiang-Tek van het Museum Volkenkunde in Leiden. Verschillende stukken zijn in Leiden tentoongesteld.

  Het is verbluffend dit onderwerp dat in Nederland niet veel aandacht krijgt, in zulke aantallen bij elkaar te zien. Het is te hopen dat de catalogus als referentie online beschikbaar blijft.

  Asian Art, Zeeuws Veilinghuis, Herengracht 74, Middelburg, 26 t/m 29 september, vanaf 11.00 uur

  www.zeeuwsveilinghuis.nl