terug

Nieuws

 • Bestandscatalogus Vietnamese keramiek, Birmingham Museum of Art (VS)

  Bestandscatalogus Vietnamese keramiek, Birmingham Museum of Art (VS)

  In de Verenigde Staten bezitten drie musea grote collecties hoogstaande Vietnamese keramiek: het Metropolitan Museum of Art in New York, The Museum of Fine Arts in Boston en het Birmingham Museum of Art in Birmingham, Alabama. Dit laatste museum heeft ter gelegenheid van een expositie in 2012 een publicatie uitgebracht met de titel Dragons and Lotus Blossoms: Vietnamese Ceramics from the Birmingham Museum of Art.

  De Engelstalige bestandscatalogus is samengesteld door John A Stevenson, Donald A. Wood en Philippe Truong. De collectie van het Birmingham Art Museum is vanaf de jaren ’70 van de twintigste eeuw opgebouwd. Vanaf het jaar 2000 heeft met name de keramiek uit opgedoken scheepsladingen bijgedragen aan de rijke collectie van het museum. De schenking een tiental jaar later van een privé-collectie Vietnamese keramiek vulde een hiaat op van aardewerk dat voor de Vietnamese thuismarkt werd geproduceerd. Al met al beslaat de bestandscatalogus met ruim 200 objecten een periode van 2000 jaar keramische geschiedenis.

  Een recensie van de publicatie door Brigitte Borell is opgenomen in het voorjaarsnummer 2013 van The Newsletter, de kenniskrant van het International Institute for Asian Studies. Het artikel is te downloaden via de IIAS website.

  De publicatie is onder meer te koop via de online museumwinkel van het BMA.

  Bron beeldmateriaal en gegevens: BMA