terug

Nieuws

 • Porseleintheater 'Brekber' in Keramiekmuseum Princessehof

  16 januari t/m 8 februari 2015

  Porseleintheater 'Brekber' in Keramiekmuseum Princessehof

  In Keramiekmuseum Princessehof presenteert theatergezelschap Tryatar de voorstelling 'Brekbar. Van 16 januari tot en met 8 februari 2015 is de voorstelling bijna dagelijks te zien in het Princessehof in Leeuwarden. Het stuk wordt gespeeld in een bijzonder decor van 888 borden in Keramiekmuseum Princessehof. De regie is in handen van Jos Kan, liefhebber en verzamelaar van keramiek. Brekber gaat over een vrouw die voelt dat haar dagen geteld zijn. De tijd van afscheid nemen is gekomen, ook van de verzameling borden die haar zo dierbaar is. In diverse ontmoetingen wordt ze gedwongen haar levenswerk te bekijken door de ogen van anderen. In het stuk wordt zowel Fries als Nederlands gesproken. Het aantal nog beschikbare plaatsen is beperkt dus wie erbij wil zijn moet snel reserveren. Kaarten voor de voorstelling zijn nog verkrijgbaar via www.tryater.nl en in Keramiekmuseum Princessehof.

  Symbool
  Een selectie van 888 Aziatische en Europese borden uit de collectie van het Princessehof vormt de basis van de voorstelling. In Brekber is dit de verzameling van de hoofdpersoon. De voorstelling gaat over de betekenis van een museum, maar ook over de betekenis van het leven. Welke rol speelt een museum in het bewaren van verzamelingen? Moet deze bij elkaar blijven? Moet het nageslacht deze beheren, of mag de verzameling ook uiteen vallen en verspreid worden over de wereld? Zou uit al die kleine stukjes dan misschien weer een nieuwe collectie kunnen ontstaan? Kortom: wil de mens houden wat hij heeft, of is een nieuw begin mogelijk?

  Scherven van keramiekkunstenaar Dianne K.W.
  Voor Brekber werkt de regisseur samen met Dianne K.W., een keramiekkunstenaar uit Hawaï, gefascineerd door scherven van Chinees porselein. Met behulp van een fotografische techniek brandde zij teksten op scherven die deel uitmaken van het decor van de voorstelling.

  Verhaallijn
  Wieke, een oudere onafhankelijke vrouw, heeft haar leven geleefd. Ze heeft veel gereisd, veel gezien en een prachtige verzameling borden opgebouwd. Ze voelt dat haar dagen zijn geteld en ze vindt dat ze afscheid moet nemen. Van haar vrienden, haar (klein)kinderen en van de verzameling die ze in haar leven met veel liefde en hard werken heeft opgebouwd. Vooral dat laatste gaat haar aan het hart. In ontmoetingen met haar (klein)kinderen en de conservator van het museum moet ze zichzelf opnieuw verhouden tot haar verzameling. Ze wordt, misschien wel voor het eerst, gedwongen haar levenswerk te bekijken door de ogen van een ander. Wordt de afstand tot haar dierbare collectie nu groter? Wordt misschien de ruimte tussen de mensen aan wie ze die liefde moet overdragen intenser?

  Het bijzondere decor, de scherven van Dianne K.W. en de verzameling van 888 borden zijn ook te bezichtigen buiten de voorstellingen om, tijdens reguliere openingstijden, www.princessehof.nl.

  Credits
  tekst Jeroen van de Berg, vertaling Romke Toering, regie en keuze porselein installatie Brekber Jos van Kan, spel Aly Bruinsma, Marjolein Ley, Klemens Patijn, Michaël Bloos, muziek Marlijn Helder, piano Klemens Patijn, dramaturgie Berthe Spoelstra, vormgeving Jan Ros, keramiek kunstenaar Diane K.W., conservatoren Eva Ströber, Karin Gaillard, kostuumontwerp Dorien de Jonge, lichtontwerp Koos de Vries

  Over Tryater
  Theatergezelschap Tryater in Leeuwarden is Rijksgesubsidieerd en behoort, als één van de 9 gezelschappen in Nederland, tot de BIS, de basisinfrastructuur. Tryater speelt voornamelijk in het Fries, maar ook in het Nederlands en soms zelfs in andere talen. Tryater heeft een groot netwerk van speelplekken, rondom in Friesland, maar ook in de rest van Nederland en internationaal. Tryater speelt reisvoorstellingen, jeugdtheater, onderwijstheaterprojecten, locatietheater, familievoorstellingen, eigen-huis-producties en doelgroep-projecten. In 2015 bestaat Tryater 50 jaar.

  Over Keramiekmuseum Princessehof
  De mooiste keramiek is verzameld in het Keramiekmuseum Princessehof. Het museum bezit de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk en veelzijdig beeld van de Nederlandse art-nouveau- en art-decokeramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals de internationaal befaamde Ming-verzameling en keramische kunst van nationale en internationale kunstenaars als Karel Appel, Lucebert, Picasso en Armando. Naast de prachtige vaste presentaties van de museumcollectie organiseert het museum spraakmakende tentoonstellingen.

  Bron: Keramiekmuseum Princessehof