terug

Nieuws

 • Oost en West ontmoeten elkaar in het Groninger Museum

  Oost en West ontmoeten elkaar in het Groninger Museum

  Het Groninger Museum presenteert vanaf 17 juni De Wereld in Huis. Zeldzame voorwerpen, waaronder Delfts aardewerk, Chinees porselein en Japans lakwerk laten zien hoe we in Nederland de wereld in huis hadden – en nog steeds hebben.


  In de 17e en 18e eeuw werd het Nederlandse interieur verrijkt met Aziatische invloeden. Chinees en Japans porselein en lakwerk uit Japan werden door de VOC en particulieren in grote hoeveelheden geïmporteerd uit ‘de Oost’. Met name porselein drong door tot in alle lagen van de bevolking; zelfs de armsten hadden wel een Chinees bord of een theekop en schotel in huis.

  Zo veroverde het Aziatische porselein een plek in het dagelijks leven en in de Nederlandse materiële cultuur.

  Deze populariteit leidde al snel tot imitaties. In de tentoonstelling is te zien hoe de Aziatische en Nederlandse producenten reageerden op de belangstelling en de smaak van de opdrachtgevers en hoe ze onderling concurreerden.

  De collectie Aziatische keramiek van het Groninger Museum is een van de vier grootste van Nederland. De Wereld in Huis, Aziatisch porselein - Delfts aardewerk is het hele jaar te zien.