terug

Nieuws

 • Keramiekfestival Delft met hedendaags Terracotta Vrouwenleger

  27 april t/m 9 juni 2013

  Keramiekfestival Delft met hedendaags Terracotta Vrouwenleger

  Het jaarlijkse internationale keramiekfestival in de binnenstad van Delft heeft dit jaar als thema ‘Langs beelden en design’. De hedendaagse keramiek staat centraal in de manifestatie die van 27 april t/m 9 juni plaatsvindt. De relatie tussen Delft en Jingdezhen, zustersteden met een belangrijke keramiektraditie, wordt zichtbaar in verschillende tentoonstellingen en projecten.

  Terracotta Vrouwenleger
  De Oude Kerk van Delft vormt het middelpunt van Delft Keramiek 2013. Op zaterdag 27 april vindt hier de feestelijke opening plaats. Bovendien is dit de plek waar het Terracotta Vrouwenleger te bewonderen zal zijn van Marian Heyerdahl, kunstenaar en dochter van de beroemde Noorse antropoloog Thor Heyerdahl. Zij raakte geïnspireerd door het beroemde terracottaleger uit de Chinese stad Xi’an. Bij de opgravingen zijn uitsluitend mannelijke krijgers gevonden. Heyerdahl transformeert deze mannen in vrouwen. Ze maakte replica’s van deze beelden in de originele grootte. Door de voorkant van de beelden opnieuw te modelleren en voorwerpen en symbolen in verschillende materialen toe te voegen vertelt elk beeld een eigen verhaal. Het thema is het universele lot van vrouwen, die lijden onder de gruwelijkheden van de oorlog. Heyerdahl heeft zowel vrouwelijke kwetsbaarheid als vrouwelijke kracht geïntegreerd in de mannelijke krijgers. Door Chinees cultureel erfgoed te verbinden met de hedendaagse kunsttraditie versmelt de kunstenaar het verleden met het heden.

  Terra in China - China in Terra
  Onder de noemer Terra in China – China in Terra heeft Galerie Terra in 2012 een artist in residence-periode georganiseerd. Vijf Nederlandse kunstenaars, te weten Mieke de Groot, Peter Keizer, Olav Slingerland, Mariëtte van der Ven en Henk Wolvers, werkten zes weken in San Bao/Jingdezhen, onder leiding van Simone Haak van Galerie Terra. Ter plekke vond een uitwisseling plaats met vijf Chinese kunstenaars. Wat in deze periode is vervaardigd en latere kunstwerken die daarop geïnspireerd zijn, worden ook in de Oude Kerk geëxposeerd; aangevuld met de sfeervolle foto’s van de Delftse fotograaf Stef Breukel, die hij maakte tijdens dit project in China. Daarnaast zijn er nog kunstwerken van de Chinese kunstenaars Jiangsheng Li en Cao Xileng. Zij zullen voor de opening in Delft aanwezig zijn en werk vervaardigen dat op de tentoonstelling te zien zal zijn.

  Behalve in de musea Het Prinsenhof en Paul Tetar van Elven worden op het thema van de manifestatie ook in de volgende galeries tentoonstellingen georganiseerd: Galerie Terra Delft, Galerie Lutz, Galerie de Zaal, Kadmium, Ruimte Remmelink, Creatief Laboratorium 38 CC.

  Voor een overzicht van de deelnemers zie de website van Stichting Keramiek Promotie Delft.