terug

Nieuws

 • Het Mysterie Ming ontrafeld in het Princessehof Leeuwarden

  24 maart t/m 27 oktober 2013

  Het Mysterie Ming ontrafeld in het Princessehof Leeuwarden

  Waarom betaalt iemand miljoenen euro’s voor een vaas? Wat maakt Ming zo bijzonder? Vanaf 24 maart 2013 neemt het Princessehof de bezoeker mee op een ontdekkingsreis door de bekendste Chinese dynastie. Het museum toont de topstukken uit zijn wereldberoemde keramiekcollectie in een Aziatische ambiance. Van een dinerende keizer tot een gezonken VOC-schip: de geschiedenis van Ming wordt in Leeuwarden ontrafeld.

  De vaas van 21,6 miljoen
  In 2011 werd een nieuw veilingrecord bereikt toen een Mingvaas bij Sotheby’s van de hand ging voor maar liefst 21,6 miljoen dollar. Iedereen die op een rommelmarkt een Chinese vaas ontdekt, hoopt stiekem op een Mingvaas. En wanneer in films of series een typische stoethaspel (Mr. Bean en Laurel&Hardy) figureert, dan valt er steevast een Mingvaas aan diggelen. Ming staat synoniem voor extreem duur antiek. Maar waarom is Ming zo duur? Wat is Ming eigenlijk? En waarom kennen we wel de Mingdynastie, maar bijvoorbeeld niet de Qingdynastie? Op deze en meer vragen krijgt de bezoeker antwoord in de tentoonstelling Het mysterie Ming.

  Het mysterie Ming
  Een audiotour neemt de bezoeker mee op een spannende ontdekkingsreis door het China in de periode 1368-1644. Het complete verhaal wordt verteld: van de opkomst in de 14e eeuw tot de dood van de laatste keizer drie eeuwen later. De bezoeker waant zich in de Verboden Stad en ontdekt een schotel waar de Chinese keizer Zhengde 500 jaar geleden zelf nog van gedineerd heeft. Eén van de hoogtepunten in de tentoonstelling is de porseleinlading van twee VOC-scheepswrakken. Een bijzonder bewijs van de Nederlandse handel in Chinees porselein, begin 17de eeuw. Met onderwaterfoto’s van bergingen worden deze expedities nagebootst. Maar ook de huidige beeldvorming en clichés over Ming in TV-commercials en filmfragmenten komen aan bod.

  De Mingcollectie van het Princessehof
  De gevarieerde Aziatische collectie van het Princessehof is internationaal toonaangevend; van kostbaar keizerlijk porselein tot de belangrijkste collectie handelsporselein ter wereld. Mingporselein kent een technische en esthetische perfectie en geldt nog steeds als het hoogtepunt van verfijning, zowel in China als in de westerse wereld. Het mysterie Ming toont ca. 250 zeldzame vazen, schotels en kannen. De collectie is in eerste instantie te danken aan de verzameldrift van de Leeuwarder notaris Nanne Ottema (1874-1955). Hij is tevens de oprichter van het Keramiekmuseum in Leeuwarden.

  Bij de tentoonstelling Het mysterie Ming worden diverse activiteiten georganiseerd o.a. in samenwerking met veilinghuis Bonhams en de Vrije Academie. Kijk voor meer informatie op www.princessehof.nl.

  De tentoonstelling is te zien tot en met 27 oktober 2013.

  Bron: Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden