terug

Nieuws

 • Delftse archeoloog als eerste westerling aanwezig bij opgravingen keizerlijke grond in China

  Delftse archeoloog als eerste westerling aanwezig bij opgravingen keizerlijke grond in China

  De Delftse stadsarcheoloog Steven Jongma is op uitnodiging van de gemeente Jingdezhen (China) archeologische opgravingen aan het uitvoeren op het terrein van de keizerlijke porseleinovens in die stad. Deze opgravingen worden uitgevoerd door een team van archeologen onder leiding van de archeologische dienst van Jingdezhen, in samenwerking met Beijing University en The Palace Museum (de Verboden Stad). De aanwezigheid van een westerse archeoloog bij deze opgravingen is zeer uitzonderlijk en is een resultaat van de sinds enkele jaren hernieuwde samenwerking tussen de keramieksteden Delft en Jingdezhen.

  Bijzondere gebeurtenis
  Jongma, sinds 2005 verbonden aan Archeologie Delft, werd uitgenodigd door Professor Jiang, het hoofd van het Jingdezhen Archaeological Institute , om te komen graven op de Imperial Kiln Site, in het hart van Jingdezhen. Jingdezhen staat wereldwijd bekend als de hoofdstad van het porselein. Meer dan 1000 jaar geleden werd hier het porselein uitgevonden en tot in de 19de eeuw werd hier, in een speciale afgesloten wijk, keizerlijk porselein geproduceerd. Steven Jongma mag nu archeologisch onderzoek doen op dit voormalig keizerlijk grondgebied. Nog nooit is een westerse archeoloog zo dicht bij het vuur van de keizerlijke ovens geweest.

  Vuile handen
  Jongma was van te voren benieuwd naar de ‘archeologische mores’ in China. “Er zijn veel landen waar de ‘echte archeologen’ alleen aan de rand van de put zitten, maar ik sjouw graag zelf met grond”, aldus Jongma. Inmiddels graaft hij dagelijks met zijn handen in de heilige grond. Dat graven bestaat uit het ‘uittroffelen’ van een dik pakket afval uit de Ming-dynastie (1368-1644), met daarin zowel kwaartkokers (bakvormen) als scherven keizerlijk porselein. Naast archeologisch werk geeft Jongma lezingen in het Jingdezhen Ceramic Institute en bezoekt hij andere interessante opgravingen en keramiekmusea in Jingdezhen.

  Warme band
  Het wereldberoemde Delfts Blauw is in de 17de eeuw ontstaan als kopie van het porselein uit Jingdezhen. Sinds enkele jaren is er hernieuwd contact tussen beide keramieksteden. In 2010 tekenden de burgemeesters van Delft en Jingdezhen een Memorandum of Understanding om culturele, educatieve en economische uitwisseling te stimuleren. Een recent resultaat van deze samenwerking is 'The Blue Revolution'  de succesvolle tentoonstelling van Museum Prinsenhof Delft en het Imperial Porcelain Museum Jingdezhen.  
  Het onderzoek van Jongma  draagt bij aan het huidige archeologische onderzoek naar gebruikskeramiek van Archeologie Delft. Daarnaast zal zijn onderzoek veel input leveren voor de  tentoonstelling over Keizerlijk Keramiek, die Museum Prinsenhof Delft momenteel voorbereidt in samenwerking met het Imperial Porcelain Museum. Tijdens deze tentoonstelling, die gepland staat voor voorjaar 2016, zal nooit eerder in het westen getoond keizerlijk porselein uit China te zien zijn.  

  Bron: Archeologie Delft