terug

Nieuws

 • Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange

  Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange

  Van zaterdag 20 april tot en met zondag 9 juni 2013 kleurt Museum Het Prinsenhof blauw. De tentoonstelling Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange is een gezamenlijke tentoonstelling van Delft en de Chinese keramiekstad Jingdezhen. Het toont een overzicht van de resultaten tot nu toe van het Artists in Residence programma.
   
  Project
  The Blue Revolution is onder andere een ontdekkingsreis door de tijd. Blauwwit porselein uit Jingdezhen veroverde 400 jaar geleden niet alleen Delft, maar de hele wereld. Delft reageerde met het ontwikkelen van Delftsblauw aardewerk dat op haar beurt over de wereld ging en Jingdezhen bereikte.
  Sinds 2006 is er opnieuw contact tussen Jingdezhen en Delft dankzij het project ‘400 Jaar Exchange Delft-Jingdezhen‘. De gemeente Delft, Erfgoed Delft, Royal Delft, de gemeente Jingdezhen, de musea in Jingdezhen en het Sanbao Ceramic Institute werken samen om deze uitwisseling op meerdere gebieden vorm te geven. Als onderdeel van de exchange bevordert het project 'Artist-in-Residence' de uitwisseling van kunstenaars tussen beide steden. Adriaan Rees, kunstenaar met een eigen atelier in Jingdezhen werkt als projectleider al jaren aan deze uitwisseling. Hierdoor is een bijzondere hedendaagse artistieke ‘verzameling' blauwwit-objecten ontstaan die getuigt van uitwisseling op alle fronten.
   
  Naast elkaar
  In The Blue Revolution staat oud naast nieuw; fabriekswerk staat naast handgemaakt en ambachtelijk; traditie staat onlosmakelijk naast vernieuwing. De expositie presenteert werken van de Chinese kunstenaars Jiansheng Li, Wan Li Ya en Zhang Ling Yun en de Nederlandse kunstenaars Pepijn van den Nieuwendijk, Pauline Wiertz, Tineke van Gils, Hugo Kaagman, Chris Dagradi en Adriaan Rees naast werken van Royal Delft en werk uit de collectie van Museum Het Prinsenhof.
   
  Van 18 oktober tot en met 18 december 2013 zal de expositie The Blue Revolution te zien zijn in het Imperial Porcelain Museum in Jingdezhen. De opening zal plaatsvinden tijdens de Jingdezhen International Ceramic Fair 2013, de grootste keramiekbeurs ter wereld. Onderstaande video brengt verslag uit van de keramiekbeurs in 2012, waar Delft en Royal Delft sinds enkele jaren vertegenwoordigd zijn. 

  Bron: Museum Het Prinsenhof