terug

Nieuws

 • Aanwinst Rijksmuseum

  Aanwinst Rijksmuseum

  Dankzij een schenking heeft het Rijksmuseum vier bijzondere stukken Kangxi-porselein verworven. Het gaat om een paar flessen in poederblauw met velden in famille verte en om een paar kleine borden die in famille verte-kleuren beschilderd zijn met figuren uit het boek The Water Margin.

  The Water Margin is een 14de eeuws boek over goedaardige bandieten die zich ophielden aan de rand van een moeras. Het verhaal was geliefd in de late Ming- (1369-1644) en vroege Qing-tijd (1644-1911). Vanaf de eerste helft van de zeventiende eeuw verschenen er geïllustreerde edities van dit verhaal en waarschijnlijk dienden houtsneden uit één daarvan als voorbeeld voor de porseleinschilders.

   

  De vroegst bekende voorbeelden van porselein met dit thema zijn uitgevoerd in blauw-wit en stammen ongeveer uit de periode 1645-1660. Vrijwel alle bekende exemplaren uit de Kangxi-periode (1662-1722) zijn in famille verte-kleuren beschilderd.

  Vier borden in het Victoria and Albert Museum en één exemplaar in het Musée Guimet hebben een schildering die zeer vergelijkbaar is met de afbeelding op de borden in het Rijksmuseum: de lege achtergrond, de geslaagde verdeling over het vlak, de wijze waarop met minimale middelen volume wordt gesuggereerd, de verzorgde penseelvoering, en het weloverwogen gebruik van goud in kleding en wapens.

  De borden in het Victoria and Albert Museum en het Musée Guimet hebben een uitzonderlijk merk, namelijk ‘Wenxin Zhai’ (studio to examine one’s mind). Dit studiomerk behoorde toe aan de literaat Sun Chong (1617-1702) die de serie borden waarschijnlijk besteld heeft. Op de borden in het Rijksmuseum ontbreekt het merk.

  De reden hiervoor is dat er waarschijnlijk meer exemplaren vervaardigd zijn dan Sun Chong besteld had, welke ‘op de markt’ verkocht werden. Dat er belangstelling voor bestond blijkt wel uit de aanwezigheid van nog enige andere exemplaren in museumcollecties (The Metropolitan Museum, Shanghai Museum, Lady Lever Gallery Liverpool) en uit de vermeldingen in veilingcatalogi. Deze zijn over het algemeen minder sterk verwant aan de borden in het Victoria and Albert Museum en het Musée Guimet.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Een paar borden met figuren uit The Water Margin

  China, ca. 1700

  Porselein met emaillekleuren en goud

  Hoogte 2,4 cm., diameter 20,5 cm.