terug

Nieuws

 • Veiling Aziatische kunst in Amsterdam

  AAG, de Arts & Antiques Group, houdt op 3 juli de tweede Asian Art Sale

  Veiling Aziatische kunst in Amsterdam

  Er zijn in Nederland weer veilingen van Aziatische kunst die ertoe doen. Op de veiling van AAG is het klassieke repertoire te vinden: Chinees en Japans porselein, een kleine groep stukken vroegere keramiek, Chinese bronzen en sculpturen en enig Japans lakwerk - precies in overeenstemming met de Nederlandse verzameltraditie. Maar er zijn ook meubelen, er is sculptuur uit de Himalaya, Zuid- en Zuidoost-Azië, schilderingen uit Japan, recenter werk van Europese kunstenaars werkzaam in Indonesië. Het is een veelzijdige collectie.

  Tot voor kort was Aziatische kunst bij AAG onderdeel van de interieurkunst-veilingen. Afgelopen november vond voor het eerst een veiling plaats die geheel op Aziatische kunst was toegespitst. Dit was succesvol en het is de bedoeling de veiling elk half jaar te organiseren.

  AAG, het Zeeuws Veilinghuis en Hamadi in Hattem organiseren nu alledrie Aziatische kunstveilingen en vullen in zekere zin het gat dat is ontstaan door het stoppen van de veilingen van Sotheby's en Christie's op dit terrein. AAG hanteert een ondergrens van 600 euro per lot en stuurt daarmee op de stukken van betere kwaliteit. De veiling wordt ook goed gevolgd in het buitenland, tot in Zuid-Amerika toe.

  De collectie is zorgvuldig beschreven in de catalogus. Een prachtige Kangxi-kom prijkt op de voorpagina. Ernaast in de vitrine staat een andere aantrekkelijke kom -vrijwel hetzelfde, maar beschreven als twintigste-eeuws. Terecht, blijkt na goed kijken. Het is een prachtige gelegenheid om Kangxi en de moderne kopieën ervan beter te begrijpen. En het geeft aan dat de stukken met zorg beschreven zijn.

  The Asian Art Sale, AAG, Lekstraat 63, Amsterdam

  Veiling 3 juli, 14.00 u

  Kijkdagen vrijdag 30 juni - zondag 2 juli, 10.00-17.00 u