terug

Nieuws

 • 13 februari in Princessehof: lezing thee door Anne Gerritsen

  13 februari in Princessehof: lezing thee door Anne Gerritsen

  'De vroege wereldreizen van een theekopje'

  Hoe en waarom dronken mensen vroeger thee? Het lijkt een onschuldige vraag, maar er zit een heel verhaal aan vast. Professor Anne Gerritsen vertelt u er op 13 februari alles over tijdens haar lezing in Keramiekmuseum Princessehof.

  Toen thee voor het eerst naar Europa kwam, had het al een lange geschiedenis in Azië. Zowel de theebladeren als de serviezen waaruit het gedronken werd hadden al een lange afstand afgelegd. Onderweg had de thee verbindingen gelegd tussen verschillende delen van Azië. Deze lezing zal de vroege geschiedenis van de Aziatische theecultuur verkennen. Speciale aandacht is er voor de opkomst van het roodbruine Yixing theeservies in zuid-China tijdens de Song dynastie. Dit servies werd in Japan bijzonder gewaardeerd, waardoor er een grote vraag naar ontstond.

  Prof. Anne Gerritsen bekleed de Kikkoman Chair of Asia-Europe Intercultural Dynamics aan de Universiteit Leiden. Deze positie wordt gefinanceerd door de Kikkoman Foundation en de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst. Anne Gerritsen is opgeleid als sinologist aan de universiteiten van Leiden, Cambridge en Harvard. Ze heeft publicaties op haar naam staan op het gebied van het vroeg moderne China, vrouwen en sekse en materiële cultuur, vooral porselein. Ze werkt momenteel aan een boek over de geschiedenis van Jingdezhen, de stad waar het meeste porselein van de vroeg moderne wereld werd geproduceerd.

  Keramiekmuseum Princessehof organiseert de lezing in samenwerking met IIAS, een Nederlands onderzoeks- en verbindingsplatform. IIAS ondersteunt multidisciplinair en vergelijkend onderzoek over Azië en promoot nationale en internationale samenwerking. Het functioneert als verbinding tussen academische en niet-academische partners waaronder culturele, sociale en beleidsmakende organisaties.

  Datum: 13 februari
  Tijd: 14.00-15.30 uur
  Kosten: gratis (op vertoon van een entreekaartje voor het museum)
  Aanmelden: verplicht via activiteiten@princessehof.nl
  Voor actuele informatie raadpleeg de webiste van het Princessehof.

  Bron en foto: Princessehof