terug

Vissenkom

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • De fors uitgevallen vissenkom is beschilderd in emailkleuren als roze, turkoois en violet, die gewoonlijk als famille rose worden aangeduid. De buitenkant is versierd met een voorstelling van de opeenvolgende productiemethoden in het pottenbakkersbedrijf, waarboven een rand met bloemmotieven en vlinders is aangebracht. De binnenkant is gedecoreerd met vissen. De kom heeft handgrepen in de vorm van leeuwenmaskers.

    Vissenkom met platte rand met twee leeuwenkoppen als handvatten, de binnenzijde beschilderd met een decor van vissen tussen waterplanten. De buitenzijde is beschilderd met een doorlopende voorstelling van de verschillende productiefasen in het pottenbakkersbedrijf.

    Het unieke aan deze vissenkom is de voorstelling op de buitenwand, die achtereenvolgens een indruk geeft van het vormen van porselein, het glazuren van de voorwerpen, het aanbrengen van de beschildering en ten slotte het bakken in de oven. Dit beeldverhaal laat zien hoe in het oude China een voorwerp van porselein gemaakt werd. De opdeling in verschillende handelingen maakt duidelijk dat het hier om een vroeg voorbeeld gaat van een pre-industriële productiewijze.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken