terug

Vaas

Collectie: Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

  • Deze vaas waarvan helaas de deksel ontbreekt, behoort tot de groep ‘early enamels’, het eerste Japanse porselein waarop met emails werd geschilderd. De nuances van de emails zijn typerend voor het werk uit deze periode. De schildering is bijzonder open en licht doordat bloemen en bladen slechts met stippen en streken zijn gesuggereerd.

    De vaas komt uit een bijzondere collectie, op Atjeh bijeengebracht door Friedrich Wilhelm Stammeshaus (1881-1957). Stammeshaus, Duitse vader, Chinees-Javaanse moeder, diende in het KNIL, onder andere bij de onderwerping van Atjeh. In 1909 werd hij bestuurder, eveneens in Atjeh. Gedurende zijn jaren in dit gebied bouwde hij een grote en uiteenlopende verzameling op (keramiek is daarvan een onderdeel) die in 1915 werd ondergebracht in een gouvernementsmuseum, met Stammeshaus als conservator. In 1930 en 1931 schonk en verkocht hij een groot deel van zijn collectie aan het Koloniaal Instituut, voorloper van het Tropenmuseum. Stammeshaus werd hier assistent-conservator.

    In de collectie Stammeshaus in het Tropenmuseum bevinden zich 74 stukken keramiek: Swatow, stevige stukken uit Jingdezhen en Japans porselein, sterk verwant met de collectie van Reinier Verbeek (1841-1926) – nu in het Princessehof, die ruim een generatie eerder op Sumatra keramiek verzamelde.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken