terug

Twee kannen

Collectie: Stedelijk Museum Alkmaar

 • Dit zijn twee buitengewoon zeldzame kannetjes. Ze zijn zeshoekig, staan op zes overhoekse steunen en hebben een opening in de bodem, waarmee ze gevuld kunnen worden.

  Kannen met alleen een opening in de bodem worden Cadogan-kannen genoemd. De naam is ontleend aan Lady Cadogan die een dergelijk Chinees kannetje aan Lady Rockingham cadeau gegeven zou hebben.[1] Vanaf de opening in de bodem loopt een buisje naar boven, waardoor de kan gevuld kan worden. Dit type kannetje werd in China mogelijk voor wijn of warm water gebruikt, maar waarschijnlijker lijkt de toepassing door geleerden als waterdruppelaar bij de inktsteen die gebruikt wordt bij het kalligraferen.

  Ook de decoratie is bijzonder en sluit aan bij de functie als waterdruppelaar van een literaat. Op de wanden zijn bloemen en boeddhistische symbolen geschilderd, elk met een eigen betekenis. Maar het interessantst is de haas op de bovenzijde een van de kannen.[2] De haas is één van de Twaalf Symbolen voor macht en autoriteit. De haas zou uit de essentie van de maan zijn voortgekomen en daarom met de maan verbonden zijn.[3] Volgens verschillende bronnen is er geen mannelijke haas. Het vrouwtje wordt zwanger door naar de maan te kijken, zoals hier afgebeeld of door het likken aan nieuwe plantenscheuten. Ze zou de jongen uit haar mond spugen. Er wordt ook verteld dat de haas op de maan leeft en daar in een vijzel de ingrediënten van het levenselixer fijnstampt. Volgens de taoïstische traditie zou de haas samen met de maangodin Chang E op de maan wonen.

  Soortgelijke kannen zijn niet bekend.

   

  Mieke Content

   

   

   

   

  1 W.R. Sargent, Treasures of Chinese Export Ceramics from the Peabody Essex Museum, Salem (MA), 2012, p. 533.

  [2] W. Eberhard, A Dictionary of Chinese Symbols. Hidden Symbols in Chinese Life and Thought, Londen/ New York, 1986, pp. 51-52.

  [3] E. Ströber, ‘10 000 Times Happiness’, Symbols on Chinese Porcelain, Leeuwarden, 2011, p.164.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken