terug

Tafel

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • Deze bijzondere tafel doet denken aan de barokke tafels uit de tijd van Louis XIV. De tafel is verguld en voorzien van een gemarmerd blad. Het meubel onderscheidt zich van soortelijke Hollandse exemplaren, doordat het van djatihout is gemaakt. Een vergelijkbare tafel bevindt zich in Museum Het Princessehof te Leeuwarden. Op een prent van Heydt (1738) ziet men dergelijke tafels in de ontvangstruimte van het Kasteel in Batavia afgebeeld. Vandaar dat men vermoedt dat deze tafel en het exemplaar uit het Princessehof afkomstig zijn uit het kasteel. 

    Het rechthoekige tafelblad wordt gedragen door putti die het blad met opgeheven armen ondersteunen. Het onderstel is verguld, terwijl de lichamen van de putti wit zijn geschilderd. Het onderlichaam van de putti bestaat uit een S-voluut die versierd is met acanthusbladeren en steunt op een afgeplatte bol. De poten worden verbonden door een X-vormig kruis, eveneens opgebouwd uit S-voluten, dat aan het begin en het uiteinde van acanthusbladeren is voorzien. 

    Op de kruising is een vaas aangebracht waarin zich bloemen en vruchten bevinden. Bij de regels aan de lange zijde ontspringt het opengewerkte snijwerk van acanthusbladeren en bloemen vanuit een vrouwenhoofd, terwijl dit aan de korte zijde gebeurt vanuit een gestileerde palmet. 

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken