terug

Servies

Collectie: Geldersch Landschap & Kasteelen

  • Dit is het grootste Chinese tafelservies met een Nederlands familiewapen in een Nederlandse openbare collectie.[1] Het moet ook in de 18de eeuw al opzien gebaard hebben. Het is zorgvuldig gemaakt en in famille rose kleuren beschilderd. Opvallend zijn de handgrepen van de terrines die zijn uitgevoerd als hazenkoppen.

    Het servies is altijd in familiebezit gebleven en in 1997 in bruikleen gegeven aan Geldersch Landschap en Kastelen. Deze informatie helpt ons ook de opdrachtgever van het servies te traceren. Een directe voorvader van de huidige eigenaar was Daniël Crommelin (1707-1789), een man met een interessante geschiedenis. De Crommelins komen oorspronkelijk uit Vlaanderen, maar zijn vader was in Parijs geboren en had vervolgens een bestaan opgebouwd als koopman in New York. Hier werd Daniël geboren, maar hij emigreerde naar Nederland waar hij zeer succesvol werd in de handel op Amerika en Nederlands West-Indië. Met zijn zoons richtte hij de firma Daniël Crommelin & Soonen op die rond 1800 een van de grootste firma’s in Amsterdam was. Daniël Crommelin en vooral ook zijn zoon Robert Daniël (1741-1808) leefden op een voet die aansloot op hun succes en rijkdom. Dit servies past daarin en dat maakt het aannemelijk dat een van twee de opdrachtgever was.

     

     

    [1] De informatie is geheel ontleend aan J. Kroes, Chinese Armorial Porcelain for the Dutch Market; Chinese porcelain with coats of arms of Dutch families, The Hague/ Zwolle, 2007, nr. 377.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken