terug

Schotel

Collectie: Groninger Museum

  • Grote schotel van Chinees porselein op voetrand met steile, rond gebogen wand en abrupt uitspringende, staande, geschulpte liprand. Versierd met onderglazuur-blauw. Op het plat een tienpuntig medaillon, gevuld met swastikawerk en met donkerblauw schubwerk op lichtbaluwe grond. De hoeken zijn gevuld met een ruitvormig ornament, tussen stippen. In het medaillon een kleiner geschulpt vak, gevuld met twee eenden, staande onder lotusplanten aan de oever van een meertje, kijkende naar een in de lucht vliegende eend. De wand is versierd met tien ronde medaillons, onderling verbonden door een arabeskornament, en gevuld met een pauwenveermotief of met twee op- en overelkaar geschoven symbolen, als de vliegenklapper met schriftrol, of de vliegenklapper met kalebasvormige vaas, of de vliegenklapper met juweel en lotusbloem of zoals op het plat schriftrol, juweel en lotusbloem, etc. De achterkant is verdeeld in tien vakken, gevuld met een stipgroep.

    Kraakporselein, versierd in onderglazuur-blauw met eenden op een rotsplateau en bloeiende planten in een rivierlandschap. In de lucht is een derde eend. De wand is niet ingedeeld in brede en smalle vakken, maar versierd met tien medaillons met planten en boeddhistische symbolen.

    Het motief van eenden op een rots in een rivierlandschap is een van de meest voorkomende op Kraakporselein. Het motief werd vaak geïmiteerd in Delfts faience of in Chinoiserieën verwerkt.

    literatuur:

    Oosters porselein, Delfts aardewerk - wisselwerkingen / C.J.A. Jörg. - Groningen, 1983. - cat. nr 7

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken