terug

Schotel

Collectie: Paleis Het Loo

 • Deze zorgvuldig beschilderde schotel heeft een uitzonderlijk patroon in het plat: witte ranken uitgespaard tegen een blauwe achtergrond. In andere Nederlandse museumcollecties heb ik het niet aangetroffen en vergelijkbare stukken ken ik alleen uit de Topkapi-collectie.[1] De onderzijde is ongeglazuurd en de standring is naar binnen gebogen. Dat zou op zichzelf een aanwijzing zijn voor een vroege datering, maar de beschildering aan de buitenzijde met brede en smalle vakken is zo schematisch dat – in combinatie met de eveneens nogal gestileerde perziken in de rand – een datering tweede kwart van de zeventiende eeuw, rond 1630, het meest waarschijnlijk is.

  Het motief is bekend van een wat vroegere kom in het Rijksmuseum waar het is toegepast rond de velden op de buitenzijde.[2] Bovendien is het bekend van een bord uit de Jiajing-periode (1522-1566) in het Santos paleis in Lissabon, in het plat, net als bij de schotel van Paleis Het Loo.[3]

   

  In langdurig bruikleen van Stichting Archief Familie Bredius. 

   

  [1] R. Krahl en J. Ayers, Chinese ceramics in the Topkapi Saray Museum, Istanbul, Londen, 1986. Deel II, nr. 1456: twee borden in de maten 36 en 50,5 cm. diameter, daar gedateerd rond 1600.

  [2] C.J.A. Jörg, Chinese Ceramics in the Collection of the Rijksmuseum, Amsterdam, Londen, 1997, nr. 47.

  [3] D. Lion-Goldschmidt, Les porcelaines chinoises du palais de Santos, Parijs, 1988 (extrait d’ Arts Asiatiques XXXIX-1984), fig. 36, p. 24.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken