terug

Schenkkan

Collectie: Groninger Museum

  • Schenkkan bedekt met een effen, donkerblauw onderglazuur, waarop resten van een bovenglazuur versiering van bloemmotieven en rotsen in goud. Voorzien van een (ongemerkt) verguld zilveren 17e eeuws Europees montuur.

    Schenkkan bedekt met een effen, donkerblauw onderglazuur, waarop resten van een bovenglazuur versiering van bloemmotieven en rotsen in goud. Voorzien van een (ongemerkt) verguld zilveren 17e eeuws Europees montuur.

    Dit schenkkannetje behoort tot de vroegste stukken Japans exportporselein, en kan met vermeldingen in v.o.c. documenten in verband gebracht worden. In 1659 bestelde het toenmalige hoofd van de factorij in Deshima 200 stukken porselein met een versiering 'curieus op blauwen grond met kleyn silver ranckagiewerck'. Porselein met deze nieuwe versiering verscheen meteen overal in de winkels in Nagasaki, zeer tot verbazing van Wagenaer. Of schoon het slecht verkocht omdat, de bloemetjes te klein waren, bestelde Batavia al in 1660 dergelijk porselein voor Suratte; namelijk theekoppen op een voet, van buiten blauw met gele of gouden bladranken. De terminologie 'van buiten blauw' of' op een blauwe grond' wijkt opvallend af van het consequent gebruikte 'met blauwe bloemen', waarmee het normale blauwwitte Arita werd aangeduid. Aangenomen wordt, dat hiermee porselein met een effen blauwe glazuur bedoeld is, met zilver of goud boven het glazuur versierd. Van dit type zijn maar enkele stukken bekend, vooral peervormige kannen en wijnkannen. Dit schenkkannetje, met een vorm aan een model van Duits steengoed ontleend, en karakteristiek voor het Japanse exportporselein voor de Nederlandse markt, is een tot dusver onbekende variant.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken