terug

Schaal

Collectie: Paleis Het Loo

 • Deze schaal is in Nederland beschilderd met een portret van prins stadhouder Willem IV. Het opschrift maakt duidelijk wanneer het bord beschilderd is en voor welke gelegenheid: ‘Willem Karel Hendrik Friso Prinse van Oranien en Nassau &c. &c. &c. / Stadhouder Admiraal en Capitein Generaal over de Seve Provincien in de Nederlanden. / den 3 Maij 1747’.[1] Er is een aantal identieke schalen bekend in verschillende musea.[2] Ofwel een toegewijde Oranje-aanhanger bestelde een serie om die uit te delen, of een producent begreep dat voor dergelijke stukken een markt bestond en nam het risico een flink aantal te produceren in de veronderstelling ze te verkopen.

  Keramiek met voorstellingen van de Oranjes bestaat in uiteenlopende soorten en kwaliteiten. Verschillende beeltenissen van Willem IV, soms met zijn vrouw, prinses Anna van Hannover, zijn bekend.[3] Deze borden behoren tot de zorgvuldigst vervaardigde stukken. De schilder werkte naar een prent naar een intussen verloren gegaan portret door Philip van Dijk (1683-1753). Prenten van zowel Philip Endlich en John Faber II zijn bekend. Endlich maakte een gravure, Faber een mezzotint. Op de voorstellingen op porselein zijn de arceringen van de gravure te herkennen dus waarschijnlijk was dat het voorbeeld.

  Het portret was geschilderd ter gelegenheid van het huwelijk van de prins in 1734, dus eigenlijk stond hij in 1747 te jong op de bordjes.

   

  [1] A.D. Renting (red.), Paleis Het Loo; Een koninklijk Museum, Apeldoorn 2012, p. 382, nr. 16.3.

  [2] Museum Boijmans van Beuningen, A 1857; Amsterdam Museum en Victoria and Albert Museum hebben een exemplaar met de tekst onder het portret.

  [3] D.F. Lunsingh Scheurleer, Oranje op aardewerk; van Willem de Zwijger tot Koningin Beatrix, Lochem, 1994.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken