terug

Pot

Collectie: Groninger Museum

  • Eivormige pot op spreidende voet, met enigszins holle, geglazuurde voet. Lage hals en brede mondrand. Gewelfd deksel met puntig knop. Versierd in onderglazuur-blauw, met op de wand drie vakken met daarin steeds een landschap en een figuur, zittend naast de muren van een paviljoen. De vakken worden gescheiden door verticale strepen met daarop drie afzonderlijke bloemen. Op de schouder drie vakken met een bloeiende plant of een dubbele perziktak in kraak-stijl. Rond de voet gestileerde puntige halve bladeren, rond de hals een afhangende rand.

    Eivormige pot op spreidende voet, met enigszins holle, geglazuurde voet. Lage hals en brede mondrand. Gewelfd deksel met puntig knop. Versierd in onderglazuur-blauw, met op de wand drie vakken met daarin steeds een landschap en een figuur, zittend naast de muren van een paviljoen. De vakken worden gescheiden door verticale strepen met daarop drie afzonderlijke bloemen. Op de schouder drie vakken met een bloeiende plant of een dubbele perziktak in kraak-stijl. Rond de voet gestileerde puntige halve bladeren, rond de hals een afhangende rand.

    De elementen (perziken en nauwe, verticale strepen) die onmiskenbaar in kraak-stijl zijn, gaan goed samen met de landschapsmotieven in overgangsstijl. Dergelijke mengelingen van Chinese stijlen waren een succesvolle Japanse innovatie, die Hollandse klanten aansprak. Deze hybride stijl zag men destijds ook bij Delfts aardewerk in Nederland; mogelijk beïnvloedden stukken die als model naar Japan werden gestuurd de ontwikkeling van deze stijl. Het is interessant dit stuk te vergelijken met een Delfts blauw stuk in het museum in Arnhem, daar werden de hoeden abusievelijk voor halo's aangezien, wat uitmondde in een christelijke uitleg.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld