terug

Plastiek

Collectie: Groninger Museum

  • Beeldje van een hurkende olifant met opgeheven kop, de slurf naar beneden gekruld, de staart over de linker flank geslagen. Vlakke, ongeglazuurde bodem. Kakiemon, versierd in bovenglazuur emailkleuren. Op de rug een dek met lotusranken, een lotusbloem en afhangende strikken. Rond de nek een ketting.

    Kakiemon is de naam van een beroemde familie van porseleinfabrikanten in Arita, Japan, die onafgebroken geproduceerd hebben vanaf het midden van de 17de eeuw tot op heden. De glorietijd was de periode 1680-1710, toen er veel porselein gemaakt werd voor de export. Hoewel ook blauw-wit porselein bekend is, is Kakiemon-porselein toch vooral beroemd door de krachtige maar toch elegante en vaak gedetailleerde beschildering in emailkleuren. Daarbij is het vlak niet vol geschilderd en vertoont het veel wit. De versiering van bloemen, bloesemende bomen, vogels en fabeldieren is meestal op een heel Japanse manier asymmetrisch gecomponeerd. Figuren van een bijin, een mooie Japanse vrouw, of van dieren, zoals deze olifant, worden gerekend tot het fraaiste dat in de Kakiemon-ovens gemaakt is. In Europa werden dergelijke figuren als exotische sierobjekten beschouwd.

    literatuur:

    Oosters porselein in Nederland : vier museumcollecties / C.J.A. Jörg. - Groningen etc, 2003. - cat. nr 28; Fine & curious : Japanese export porcelain in Dutch collections / C.J.A. Jörg. - Amsterdam, 2003. - cat. nr 345; Zelfportret van het Groninger Museum : 150 karakteristieke stukken : dl. 5 : Kunstnijverheid / C.J.A. Jörg. - Groningen, 1991. - cat nr 14

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken