terug

Pattipan

Collectie: Groninger Museum

  • Hartvormige geschulpte pattipan op hartvormige voetring. Het is in onderglazuur-blauw versierd met een Nederlands riviergezicht met een zeilboot, een kade met twee mensen en aangemeerde schepen, een man in een roeiboot, en in de achtergrond een kerktoren. Rond d rand is een donkerblauwe border. De achterkant is onversierd, met op de bodem een zeskarakter Chenghua merk.

    Hartvormige geschulpte pattipan op hartvormige voetring. Het is in onderglazuur-blauw versierd met een Nederlands riviergezicht met een zeilboot, een kade met twee mensen en aangemeerde schepen, een man in een roeiboot, en in de achtergrond een kerktoren. Rond d rand is een donkerblauwe border. De achterkant is onversierd, met op de bodem een zeskarakter Chenghua merk.

    Deze pattipan is een imitatie van een stuk uit Delft, dat deel uitmaakt van een vijftal van het Prinsenhof Museum, Delft. Er zijn hier veel voorbeelden van, waaronder in Chinees porselein (in navolging van de Japanse stukken) en in Bow porselein. Dezelfde versiering is er ook op kopjes (1899.0002). Sommigen veronderstellen dat dit een schoteltje bij een kopje was, aangezien er geen 'normale' schoteltjes met deze versiering bekend zijn. Andere kopjes van deze groep hebben echter wel een bijbehorend rond schoteltje.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken