terug

Koppel vazen

Collectie: Privé collecties

 • Deze 2 vazen vormen een koppel: dit is te zien aan de nummering aan de onderzijde van het deksel en op de binnenrand van de vaas zelf. Ze zijn al ca 100 j in onze familie. Kan iemand me hier meer informatie over geven?

  Reacties (2)

  • Arjan Broek op Friday 29 March 2013, 12:14

   De gewoonte om vazen op deze wijze aan de onderzijde te markeren ken ik eigenlijk alleen maar uit Japan en dan met name uit Kyoto. Helaas werken bij mij de 2 fotos van de onderzijde niet zodat ik het niet kan controleren maar is het eigenlijk wel porselein of is het Satsuma-achtig? (steengoed).

   mvg.

   Arjan

  • Jan van Campen op Friday 08 March 2013, 09:23

   Dit zijn zorgvuldig gemaakte en beschilderde voorwerpen. De voorstelling is geschilderd in emailkleuren op het glazuur. In 18de-eeuws porselein wordt onderscheid gemaakt tussen famille verte waarbij het groen overweegt en famille rose (met belangrijke plek voor het roze). Hier zijn de kleuren geccombineerd. Interessant is dat de gespeigeld zijn dus dat dit echt als een paar bedoeld is. Dat was in de 18de eeuw zeer zeldzaam en wordt in de 19de eeuw algemener. Hoewel techniek en voorstelling duidelijk teruggrijpen op 18de-eeuwse voorbeelden, geldt dit niet voor de vorm. Die is eigentijds - vroeg 20ste-eeuws? Ik ben geen held in die periode. Wie een andere suggestie heeft moet het zegen.

   Jan van Campen 

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Index

close
Stijl/decor
close
Culturele herkomst
close
Geografische herkomst
close
Index Chinese karaktermerken
close
Index Chinese zegelmerken
close
Index Symboolmerken
close
Publicaties over Aziatische keramiek