terug

Kop

Collectie: Groninger Museum

  • Kop en schotel, beide op voetring met spreidende wand en rand. Zij zijn in onderglazuur-blauw versierd met op het plat het wapen van de Nederlandse familie Huydecoper. Eromheen staat een doorlopend landschap met daarin een boom dat bij een rots groeit, iemand die aan een lage tafel zit, een bloempot en een bediende naast een oven. De liprand heeft een getande border. De achterkant is onversierd. Op het kopje staat het familiewapen driemaal op de wand. Binnenin het kopje staat het nogmaals op de bodem, en heeft de liprand ook een getande border.

    Kop en schotel, beide op voetring met spreidende wand en rand. Zij zijn in onderglazuur-blauw versierd met op het plat het wapen van de Nederlandse familie Huydecoper. Eromheen staat een doorlopend landschap met daarin een boom dat bij een rots groeit, iemand die aan een lage tafel zit, een bloempot en een bediende naast een oven. De liprand heeft een getande border. De achterkant is onversierd. Op het kopje staat het familiewapen driemaal op de wand. Binnenin het kopje staat het nogmaals op de bodem, en heeft de liprand ook een getande border.

    Het theeservies is mogelijk voor Joan Huydecoper (1625-1704) gemaakt, vanaf 1666 bewindhebber van de Kamer van Amsterdam van de VOC, en met tussenpozen burgemeester van Amsterdam van 1673 tot 1693. Hij had een verzameling glas en porselein en onderhield goede betrekkingen met Andreas Cleyer, die 'Opperhoofd' op Deshima was in 1682/3 en 1685/6. Het Rijksmuseum bezit een gelakte Japanse schotel met zijn wapen. De versiering van de wanden lijkt geïnspireerd door Chinese Kangxi porselein beschilderd met soortgelijke figuren in een landschap, de motieven en liprandversiering zijn echter nogal ongebruikelijk voor stukken uit Arita. Het Princessehof heeft ook een kop en schotel; een derde stel is in het Gemeentemuseum in Den Haag. Het is een van de weinige voorbeelden in Nederlandse verzamelingen van theeserviesgoed uit Arita in onderglazuur-blauw.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken