terug

Kom

Collectie: Groninger Museum

  • Achthoekige kom op voetring met spreidende wand en uitstaande rand. Het is in onderglazuur-blauw versierd met een gezicht op een rotsige kust, een stadsmuur en huizen, met op het water twee hoge Europese schepen en bemande sloepen. Rond de voet is een smalle border met halve bladeren en bloemen. Middenin op de bodem van de binnenzijde is een medaillon, met daarin twee schepen (waarvan een kanonnen vuurt) en een sloep, met een soortgelijke border.

    Achthoekige kom op voetring met spreidende wand en uitstaande rand. Het is in onderglazuur-blauw versierd met een gezicht op een rotsige kust, een stadsmuur en huizen, met op het water twee hoge Europese schepen en bemande sloepen. Rond de voet is een smalle border met halve bladeren en bloemen. Middenin op de bodem van de binnenzijde is een medaillon, met daarin twee schepen (waarvan een kanonnen vuurt) en een sloep, met een soortgelijke border.

    De voorstelling op de buitenzijde is voortreffelijk. De herkomst is onbekend. Het hoge schip heeft een vreemde vorm, mogelijk doordat de schilder het voorbeeld verkeerd heeft geïnterpreteerd, of doordat hij het weer van een eerdere kopie overnam. De voorstelling op de binnenkant is echter dezelfde als die van de pattipan, 1979.0028, waarmee een link is gelegd naar de 'Frijtom' groep. De border met blaadjes op de hoeken is zeer ongewoon: er is geen andere soortgelijke border bekend, waarschijnlijk heeft het een Europees voorbeeld. De datering is niet zeker: het is weliswaar aan de 'Frijtom' groep van c. 1700 verwant, maar de kom 'voelt aan' als van latere datum.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken