terug

Kandelaber

Collectie: Paleis Het Loo

  • Deze kandelaber is onderdeel van een paar.[1] Twee grote Japanse vazen uit de eerste kwart van de achttiende eeuw zijn in de negentiende eeuw in een overdaad aan verguld brons gevat en vormen een twaalf-armige kandelaar. Het paar stamt uit het bezit van prins Willem II en is besteld in de periode voordat hij koning werd. Tot 1850 hadden ze een plaats in Paleis Kneuterdijk in Den Haag, daarna verhuisden ze naar Paleis Het Loo. Koning Willem III liet ze opstellen in de grote of audiëntiezaal, samen met andere vazen die gemonteerd waren tot kandelaber. Op Paleis Het Loo zijn nog verschillende exemplaren aanwezig. Zij zijn interessant, maar het porselein is van mindere kwaliteit dan de vazen die in dit paar zijn verwerkt, waarvoor blijkbaar met zorg oude stukken waren geselecteerd.

    Gemonteerde stukken waren in Nederland in de negentiende eeuw geliefd. In Museum Bisdom van Vliet komen bijvoorbeeld interessante stukken voor. De kandelabers van Het Loo zijn echter van een voor Nederland uitzonderlijke en koninklijke allure.

     

    [1] Deze tekst is geheel gebaseerd op A.D. Renting (red.), Paleis Het Loo; Een koninklijk museum, Apeldoorn, 2012, p. 308, nr. 9.3

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken