terug

Kabinet op onderstel

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • Het Japanse kabinet op onderstel was een geliefd meubel in Europa, met name in Holland, waar het werd gebruikt door de verzamelaar. Het meubel, dat in grote hoeveelheden door de schepen van de V.O.C. uit Japan werd meegebracht, is voorzien van een aantal laden en kan aan de voorkant met twee deurtjes of een klepblad worden afgesloten. 

    In de zeventiende eeuw noemde men dit type meubel een comptoir of kantoor. 

    Het Japanse kabinet op onderstel werd in Indonesië en op Ceylon veelvuldig nagebootst. De kabinetten werden veelal vervaardigd uit ebbenhout en andere tropische houtsoorten en voorzien van snijwerk. Het beslagwerk was van koper of zilver. 

    Dit kabinet is in alle opzichten van een bijzondere schoonheid en zeldzaamheid. Het is voorzien van zilverbeslag dat over het snijwerk is aangebracht. Het zilver is gegraveerd met acanthusbladeren en vastgezet met zilveren rozetten. De kern van het kabinet is van djatihout en belegd met ebbenhouten panelen. Deze samenstelling wijkt af van andere kabinetten die uit één tropische hardhoutsoort zijn vervaardigd. De panelen bestaan uit snijwerk in laagreliëf op een gehamerde ondergrond met een omlijsting waarbinnen zich uitgestoken bloem- en bladranken bevinden, waartussen zich vogeltjes verschuilen. Het onderstel is negentiende eeuws. Het kabinet met vergelijkbaar snijwerk en met geelkoper beslag bevindt zich in particulier bezit terwijl een ivoren kabinet met zilverbeslag in het Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam wordt bewaard. 

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken