terug

Kabinet

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • Rond 1700 zien we een verandering in mode smaak en worden meubelen die geheel versierd zijn met snijwerk als ouderwets ervaren. Het snijwerk wordt ondergeschikt aan het meubel of verdwijnt zelfs geheel. Ook de belangstelling voor ebbenhout loopt terug. 

    Dit kabinet vertoont alle kenmerken van deze veranderingen. Het is uit rood sandelhout vervaardigd en heeft scharnieren en een slotplaat van koper, die met koperen nagels zijn bevestigd. De gestileerde slotplaat heeft gegolfde randen die worden afgewisseld door gestileerde acanthusbladeren. De rozetten van de hengsels hebben gegolfde randen en in het midden zijn vier rondjes uitgezaagd die samen een motiefje vormen. 

    Hetzelfde motief komt ook op het overige beslagwerk voor. De handvatten aan de zijkanten van het kabinet bestaan uit twee klaverblaadjes met een hengsel ertussen. De trekkers van de laden zijn stervormig. 

    De functie van dit kabinet kan een documentenkast of, gezien de vele laden, een verzamelaarskabinet zijn geweest. Dit type kabinet is alleen door het gebruik van de tropische houtsoort te onderscheiden van de Hollandse kabinetten. In dit geval verraadt ook de slotplaat een oosterse invloed. 

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken