terug

Jeneverkruik

Collectie: Kasteel-Museum Sypesteyn

 • Deze vrolijk opkijkende man die zich met veel bravoure een glas inschenkt vormt samen met het vat waarop hij zit, een grote jeneverkruik.[1] Zijn hoofd kan worden afgenomen om de kruik te vullen, in het gat aan de onderzijde van het vat hoorde een koperen kraantje gestoken – daaruit kon de jenever getapt worden.

  Het is duidelijk dat de jenever in deze kruik niet lang goed blijft. Het stuk was bedoeld voor drinkspelletjes, vermaak waarbij ook allerhande fopbekers hoorden, die ofwel zo ontworpen waren dat de inhoud van de bekers vermorst werd of de drinker tot grote inname aanmoedigde.

  Een stuk met een identieke vorm, maar uitsluitend beschilderd in onderglazuur blauw, bevindt zich in het Rijksmuseum. Een Delfts exemplaar dat hieraan weer sterk verwant is, is 1757 gedateerd. Op grond hiervan is datering voor dergelijke Japanse stukken ook midden 18de eeuw. Een variant op deze man-op-vat-kruik is de de kruik in de vorm van een Japanse dame, zittend op een rolstoel. Een exemplaar in het Rijksmuseum wordt op stilistische gronden iets vroeger gedateerd dan de mannen.[2]

  Dit exemplaar is fraai beschilderd in Imari-kleuren: aan het onderglazuur blauw is rood groen, aubergine zwart en goud toegevoegd in emails op het glazuur.

   

   

  [1] S.M.A. Groot, De collectie Chinees en Japans porselein in Kasteel-Museum Sypesteyn te Nieuw-Loosdrecht (scriptie universiteit Leiden), z.j. (2003), nr. 332, gepubliceerd in C.J.A. Jörg, Fine & Curious; Japanese export porcelain in Dutch collections, Amsterdam, 2003, nr. 365.

  [2] Jörg 2003, nr. 352.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken