terug

Grote kom en schotel

Collectie: Frans Hals Museum

 • Het Frans Hals Museum bezit een monumentaal paar kommen met schotels voor de Islamitische markt. De stukken zijn strak gevormd, met een vrij dikke wand, vol beschilderd in fraai blauw. De kommen zijn niet zeer uitzonderlijk, maar een paar met de bijbehorende onderschotels is dat zeer zeker.[1]

  Het puntige bladmotief met gekartelde rand, is veel gebruikt in het Islamitisch cultuurgebied: Perzië, Mogol-India en Turkije. De bekendste manifestatie is het paisley-motief uit Kashmir, India. Hier zijn de bladmotieven verwant, maar altijd met een knik. De vorm zoals op de kom en schotel is vooral te vinden in Turkse geweven stoffen en ook in Iznik keramiek uit de 16de eeuw. Geen wonder dus dat juist in de Topkapi-collectie in Istanbul vergelijkbare stukken voorkomen: drie kommen en twee schotels.[2] De kommen lopen op in maat: 29,5, 33 en 37 cm. diameter. De kommen in het Frans Hals Museum, met een diameter van 35 cm. voegen zich hier precies in.

  Grote kommen en schotels werden in Turkije gebruikt voor de maaltijden. Een indruk hiervan biedt een schilderij dat de Franse schilder Jean Baptiste Vanmour (1671-1737) in de periode 1720-1737 in Istanbul maakte van een gezelschap voorname Turkse dames.[3] Het schilderij is iets later dan de datering van de kommen en schotels, maar het is duidelijk dat ook toen het type porselein nog steeds werd gebruikt.

   

  [1] Een vergelijkbare kom in Museum Princessehof, Leeuwarden, in de kunsthandel Van der Ven, Den Bosch (december 2015).

  [2] R. Krahl en J. Ayers, Chinese ceramics in the Topkapi Saray Museum, Istanbul, Londen, 1986, Deel III, nrs. 2204-2206. Nos. 3241-44 voor poudré stukken met hetzelfde motief in goud.

  [3] Rijksmuseum SK-A-2004.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken