terug

Glazenkoeler

Collectie: Groninger Museum

  • Komvormige koeler op spreidende voet, de bovenkant met acht sterk geprofileerde accoladevormige opstanden. Versierd in emailkleuren van het famille verte type dat wordt gekenmerkt door het gebruik van veel groene emailkleuren. In de acht panelen op de buitenkant zijn mythologische dieren, gelukssymbolen, Chinese dames en bloeiende planten en bomen geschilderd. Langs de rand aan de binnenzijde afhangende lotusranken en -bloemen.

    Deze koeler is gemaakt naar een Europees voorbeeld van aardewerk of tin, dat op zijn beurt weer terug ging op de Engelse monteith of glazenkoeler die omstreeks 1680 ontstond en veel in zilver werd uitgevoerd. De glazen werden met de kelk naar binnen gehangen waarbij de platte schijfvoet achter de opstand bleef haken. De koeler was gevuld met ijs zodat de glazen en de fles goed gekoeld bleven. Een dergelijke koeler van zulk fraai beschilderd Chinees porselein was ook in zijn tijd een extravagante luxe.

    literatuur:

    Oosters porselein in Nederland : vier museumcollecties / C.J.A. Jörg. - Groningen etc, 2003. - cat. nr 22; Zelfportret van het Groninger Museum : 150 karakteristieke stukken : dl. 5 : Kunstnijverheid / C.J.A. Jörg. - Groningen, 1991. - cat nr 7; Oosters porselein, Delfts aardewerk - wisselwerkingen / C.J.A. Jörg. - Groningen, 1983. - cat. nr 24;

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld