terug

Fles

Collectie: Groninger Museum

  • Apothekersfles op niet-geprofileerde bakring. Bolvormige buik, rechte lange hals met een platte ring, tamelijk ver onder de mondrand. Versierd in onderglazuur-blauw met de initialen ' W:V; ' in een enkele cirkel, verder geheel wit.

    Apothekersfles op niet-geprofileerde bakring. Bolvormige buik, rechte lange hals met een platte ring, tamelijk ver onder de mondrand. Versierd in onderglazuur-blauw met de initialen ' W:V; ' in een enkele cirkel, verder geheel wit.

    In vele opzichten een uitzonderlijk type binnen de apothekersflessen met initialen: 1. De vorm - géén voetring, maar bakrand, direct overgaand in de body. Alle andere bekende flessen hebben een geprofileerde voetring. Een ongebruikelijk dunne hals met één ring dichter onder de mond; 2. De versiering - initialen in een cirkel zonder verdere versiering zijn uiterst zeldzaam - alleen een fles BS. w (?) in Leeuwarden is bekend, dit is het tweede exemplaar van dit type. Nog opmerkelijker is dat er een variant bestaat met de WV initialen in het Groninger Museum, met de initialen ' W.V. ' in een lauwerkrans. Mogelijk zijn de exemplaren een bestelling voor Willem Volger, 'opperhoofd' te Decima in 1664 en 1666, mogelijk is het voor iemand anders gemaakt. Onduidelijk is nog in hoeverre dit simpele type met zijn afwijkende vorm chronologisch geplaatst moet worden in de serie apothekersflessen - mogelijk behoorde het tot de vroegste typen.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken