terug

Fles

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • De buikige fles met lange hals is in emailkleuren versierd met het tafereel van de zogenaamde vier doktoren tussen planten en vogels, naar ontwerp van de Amsterdamse kunstschilder Cornelis Pronk (1691-1759).

    De buikige fles met lange hals is in emailkleuren versierd met het tafereel van de zogenaamde vier doktoren tussen planten en vogels, naar ontwerp van de Amsterdamse kunstschilder Cornelis Pronk (1691-1759).

    Het doktersdecor is een van de vier ontwerpen die Cornelis Pronk tussen 1734 en 1737 in opdracht van de Verenigde Oostindische Compagnie heeft gemaakt om als voorbeeld te dienen voor de Chinese porseleinschilders. Het is de eerste en enige opdracht van de VOC geweest waarbij sprake was van een investering op langere termijn. Door aan een kunstenaar van naam te vragen ontwerpen te leveren voor een compleet servies met één en hetzelfde decor, deed de VOC een, overigens mislukte, poging een markt te creëren. Het curieuze aan het ontwerp is dat Pronk zijn inspiratie heeft gezocht bij oosterse bronnen. Het Pronkporselein is een voorbeeld van de zeer intensieve wisselwerking tussen oost en west.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken