terug

Dekselvaas

Collectie: Huis Van Gijn

 • Deze dekselvaas heeft een slanke eivorm en een rechte dop.[1] Twee grote velden op de buik zijn beschilderd met kostbaarheden en vogels op bloeiende planten; zij zijn omgeven door een brede blauwe band waarin witte ranken zijn uitgespaard. Dergelijke dekselpotten moeten kort na het midden van de 17de eeuw in de mode zijn geweest. Zowel op een schilderij van Pieter de Hoogh uit 1663 als van Emanuel de Witte uit 1678 zien we een welvarend en modieus gezelschap in een interieur waarin dergelijke potten een prominente plek hebben.[2] Bij De Witte staat een paar op de hoge schoorsteenmantel en bij de Hoogh staat het paar op de kast. Willem Kalf, de meest vooraanstaande stillevenschilder van deze periode, beeldde een dergelijk pot af op tenminste vier stillevens.[3]

  De datering van de schilderijen duidt er al op dat de pot op in principe z’n laatst uit de Overgangsperiode kan stammen (1635-1650); daarna viel de productie en uitvoer van Chinees porselein stil tot ca. 1685. Dat stemt goed overeen met de aanwezigheid van dergelijke potten in de lading van de Hatcher jonk die ongeveer in 1645 verging.[4] In de lading van de jonk komen zeer vergelijkbare dekselpotten voor, naast de iets gedruktere eivorm met grote, grillig gevormde witte velden op de buik. Vooral in het schilderij van De Witte is de slankere variant, de variant van Museum Van Gijn te herkennen. Kalf had de meer gedrukte variant tot zijn beschikking.

  Het schilderwerk op de pot in Dordrecht wijkt echter af van het Overgangsrepertoire en komt meer overeen met het werk uit de kangxi-periode. Ook de stijve band op de schouder is mij op Overgangspotten niet bekend. Wellicht is dit toch een latere navolging.

   

  [1] Gepubliceerd in D.F. Lunsingh Scheurleer, ‘Ceramiek in het Mr, Simon van Gijn’, Vormen uit Vuur 115, 1984/3, p. 5.

  [2] Het schilderij van Pieter de Hoogh bevindt zich in het Cleveland Museum of Art, zie K.H. Corrigan e.a., Asia in Amsterdam; the culture of luxury in the Golden Age, Salem/Amsterdam, 2015, p. 125; dat van De Witte in de Alte Pinakothek in München, zie C.W. Fock e.a., Het Nederlandse interieur in beeld, Zwolle, 2001, nr. 111, p. 156.

  [3] De stillevens bevinden zich in het Indianapolis Museum of Art (1669), het Dorotheum in Wenen (ca. 1660), het Louvre in Parijs en het Prinsenhof in Delft. Vergelijk de dekselpot in het Rijksmuseum AK-MAK-1741.

  [4] C. Sheaf en R. Kilburn, The Hatcher Porcelain Cargoes; the complete record, Oxford, 1988, pl. 82, p. 60 en M. Butler, Chinese Porcelain from the Butler Collections (tent. Cat. Musée National d’histoire en d’art) Luxemburg, 2008, nr. 63.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken