terug

Dekselvaas

Collectie: Stichting Duivenvoorde

 • Dit is een fraai voorbeeld van een vroege voorloper van famille verte porselein, het veelkleurige porselein dat vanaf ca. 1680 in grote hoeveelheden vanuit China naar Europa werd verscheept. De vaas en deksel zijn beschilderd in een combinatie van onderglazuur blauw en emailkleuren op het glazuur. In de aanloopperiode, voorafgaand aan de productie van famille verte zijn vazen bekend in deze kleurcombinatie met verhalende voorstellingen, verwant aan het Overgangsporselein in blauw-wit. Zij hebben rond de nek meestal een bloemtak bij een rots. Een kleine groep vazen, gelijktijdig of zelfs iets vroeger, heeft de opstaande gestileerde bladen rond de hals en de geometrische patronen in dunnen rode lijnen. Een vergelijkbaar stuk, met in de velden fabeldieren in plaats van bloeiende planten bevindt zich in het Shanghai Museum.[1] De fraaie lussen op de schouder, gemodelleerd in de vorm van leeuwenkoppen zijn ook bekend in blauw-wit porselein uit de Overgangsperiode.[2]

  De voet bij deze dekselvaas is ook van belang. Het is een Nederlandse gesneden houten voet uit de 18de eeuw.[3] In Frankrijk was het zeer in de mode om porselein te voorzien van verguld bronzen monturen. In Nederland is die mode nooit aangeslagen – waarschijnlijk vond men het te duur, maar wel werd op enige afstand de mode gevolgd met de vervaardiging van dergelijke houten imitaties. Ze moeten vrij algemeen zijn geweest, maar omdat het tonen van porselein op dergelijk voeten uit de mode raakte, zijn ze in onbruik geraakt en veelal verloren gegaan.

   

  [1] M. Butler en Wang Qinzheng, Seventeenth Century Jingdezhen Porcelain from the Shanghai Museum and the Butler Family Collections: beauty’s enchantment, Londen, 2006, nr. 49

  [2] M.A. Pinto de Matos, Chinese Export Porcelain from the Museum of Anastaçio Gonçalves, Lisbon, Londen, 1996, nr. 62 (pp. 136-137).

  [3] J. van Campen, ‘Exotisch pronken; de collectie Oosters porselein, in A. de vries (red.), Duivenvoorde; bewoners, landgoed, kasteel, interieur en collectie, Zwolle, Voorschoten, 2010, p. 195.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken