terug

Dekselvaas

Collectie: Groninger Museum

  • Grote eivormige dekselvaas op voetring, hoge schouder en wijde rechte hals. Een hoge bolle deksel met wijde rand, bekroond met de hond van Boeddha (shishi), gezeten op een rots. Imari, in onderglazuur-blauw, verschillende tinten ijzerrood, groen, geel, paars, zwart en goud. In drie viervoudige geschulpte vakken is een Hond van Boeddha afgebeeld op een rots. Rondom de medaillons een rijke versiering van ranken en bloemen in wolkvormige kaders. Op de deksel, schouder en rond de voet een wolkvormige rand met krulwerk en chrysanten in onderglazuur-blauw.

    Grote eivormige dekselvaas op voetring, hoge schouder en wijde rechte hals. Een hoge bolle deksel met wijde rand, bekroond met de hond van Boeddha (shishi), gezeten op een rots. Imari, in onderglazuur-blauw, verschillende tinten ijzerrood, groen, geel, paars, zwart en goud. In drie viervoudige geschulpte vakken is een Hond van Boeddha afgebeeld op een rots. Rondom de medaillons een rijke versiering van ranken en bloemen in wolkvormige kaders. Op de deksel, schouder en rond de voet een wolkvormige rand met krulwerk en chrysanten in onderglazuur-blauw.

    Degelijke vazen werden speciaal voor de export vervaardigd en dienden in het Nederlandse interieur als een pronkstuk, opgesteld op een prominente plaats, 's zomers bij voorkeur in de dan niet gebruikte haard (vandaar de Nederlandse naam 'haardstel' voor deze dekselpotten, die vaak als paar van twee werden opgesteld). Door hun formaat en rijke beschildering behoren ze tot het kostbaarste Imari dat toendertijd verkrijgbaar was.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken