terug

Dekselpot

Collectie: Kröller-Müller Museum

 • Net als paardenhoofden en andere graffiguren waren vazen en dekselpotten ‘musts’ voor de verzamelaar van Chinese kunst in de eerste helft van de 20ste eeuw.[1] De vormen van deze stukken volgen bronzen rituele vaten na. Waarschijnlijk hadden ze ook dezelfde functie, maar de aardewerken exemplaren waren veel goedkoper. Ook het glazuur, geïriseerd groen, lijkt bedrieglijk goed op een gepatineerd archaïsch bronzen vat. Archeologisch werk in het kielzog van grote infrastructuurprojecten in China zorgde in deze periode voor een schat aan voorwerpen en informatie daarover.[2]

  Ook hier zijn weer voldoende voorbeelden te geven van oude collecties waar vergelijkbare vaten in voorkomen. Een van de beroemdste en grootste, die van de Engelse koopman-bankier George Aristides Eumorfopoulos (1863-1939) bevat een vergelijkbare pot zonder deksel.[3] Het geeft wel aan dat deze dekselpot - zeker in die periode - een belangrijk verzamelobject was.

   

  [1] De pot is gepubliceerd: D.F. Lunsingh Scheurleer, De verzameling ceramiek uit het Verre Oosten van het Rijksmuseum Kröller-Müller / Mededelingenblad van de Vereniging van Vrienden van de Nederlandse Ceramiek 59 (1970), nr. 5, pp. 5-7.

  [2] Zie bijvoorbeeld B. Laufer, Chinese pottery of the Han dynasty, Leiden, 1909.

  [3] R.L. Hobson, The George Eumorfopoulos Collection; catalogue of the Chinese, Corean and Persian pottery and porcelain, Londen, 1925, Deel I, plate IV, nr. 24.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken