terug

Dekseldoos

Collectie: Museum Boijmans van Beuningen

 • Dergelijke stevige dekseldozen uit de Jiajing- en Wanli-periode zijn welbekend. Ze komen bijvoorbeeld in verschillende vormen en maten voor in de collecties van het British Museum en het Victoria and Albert Museum en verschijnen regelmatig in de handel. In Nederlandse museumcollecties is dit echter vooralsnog het enige exemplaar.

  Kleinere, lichtere, ronde dozen zijn veel beter vertegenwoordigd. Die werden blijkbaar in ruime hoeveelheden geëxporteerd naar Indonesië en zijn via collecties die daar zijn gevormd in Nederlandse museumverzamelingen terecht gekomen. Deze zwaardere kostbaardere dozen werden blijkbaar niet of veel minder uitgevoerd. In de collectie van het Topkapi museum komt ook geen vergelijkbaar exemplaar voor, dus het lijkt erop dat dit type doos voornamelijk voor Chinese geïnteresseerden is gemaakt. Jessica Harrison-Hall veronderstelt dat een dergelijke doos gebruikt zou kunnen zijn als geschenkverpakking voor delicatessen.[1] Ik kan niet helpen te denken dat het niet zo erg voor de hand ligt een dergelijke vorm in porselein uit te voeren. Er bestaan uit dezelfde periode dozen van gesneden lak met hetzelfde model en in grote lijnen dezelfde decoratie.[2] Dit spel: objecten uitvoeren in een ander dan het geëigende materiaal werd door Chinese liefhebbers op zijn waarde geschat. Het sluit aan bij de veronderstelling dat deze dozen voor Chinese kopers in China gemaakt werden.

   

   

   

  [1] J. Harrison-Hall, Catalogue of late Yuan and Ming Ceramics in the British Museum, Londen, 2001, nr. 11: 129.

  [2] Een voorbeeld is een doos in het Royal Scottish Museum te Edinburgh, zie R. Soame Jenyns en W.Watson, Chinese Art, Oxford, 1980, tweede herziene druk. Deel, nr. 165.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken