terug

Dekschaal

Collectie: Groninger Museum

  • Terrine op een vlakke, ongeglazuurde, licht bollende bodem. Het onderste gedeelte is in de vorm van een schotel met steile spreidende rand, en daarin staat dan een komvormig gedeelte met rechte wand. Het heeft een gewelfd deksel met puntvormige knop, waarvan de voet als een 'kiku'-bloem is gemodelleerd. Het is versierd in onderglazuur-blauw met op de rand van het schotelgedeelte krulversieringen van bloemen en bladeren, op de rand van het komgedeelte een afhangende 'lappet'-border onder een effen blauwe band. Op het deksel is een riviergezicht met schematisch weergegeven bloemen en eenden.

    Terrine op een vlakke, ongeglazuurde, licht bollende bodem. Het onderste gedeelte is in de vorm van een schotel met steile spreidende rand, en daarin staat dan een komvormig gedeelte met rechte wand. Het heeft een gewelfd deksel met puntvormige knop, waarvan de voet als een 'kiku'-bloem is gemodelleerd. Het is versierd in onderglazuur-blauw met op de rand van het schotelgedeelte krulversieringen van bloemen en bladeren, op de rand van het komgedeelte een afhangende 'lappet'-border onder een effen blauwe band. Op het deksel is een riviergezicht met schematisch weergegeven bloemen en eenden.

    Dit interessante stuk wordt traditioneel een 'scheepsterrine' genoemd, omdat eten dat erin werd geserveerd niet zou morsen wanneer een schip heen en weer rolt op de golven. Het is weliswaar niet zeldzaam maar wordt desondanks zelden in de literatuur genoemd. Terrines zijn in verschillende formaten bekend en zijn meestal in onderglazuur-blauw, al zijn er ook Imari-stukken. De decoratie in 'kraak'-stijl en de randversiering wijzen op een datering van midden 18e eeuw, toen er een opleving van 'kraak' was. De randversiering is verwant aan die van po's (cf. 1900.0001). Een erg groot exemplaar van eerdere datum is er in het Kyushu Keramiek Museum, Arita.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken