terug

Burgemeestersstoel

Collectie: Kunstmuseum Den Haag

  • Deze burgemeestersstoel heeft een ronde rotan zitting met een halfronde rugleuning en zes poten. De poten zijn paarsgewijs met elkaar verbonden door versierde regels die in het midden kruisen en daar door een knop- of vaasvormig element worden bekroond. 

    De stoel heeft zes S-vormige poten die eindigen in een klauw op een bol, hetgeen karakteristiek is voor de meeste burgemeestersstoelen. De zeventiende eeuwse exemplaren hebben nog rechte poten en doorlopende stijlen. Op de knieën van de gebogen stijlen is snijwerk aangebracht in de vorm van acanthusbladeren. 

    Op de poten rust een rond zitraam met volutenregels, dat is bespannen met een gesloten rotan zitting. De hierop geplaatste, halfronde gebogen rugleuning is opgebouwd rond een viertal stijlen. De buitenste stijlen worden bekroond door menselijke koppen. Een dergelijke decoratie treft men zelden aan, meestal is er sprake van een bekroning van knoppen. De leuning bestaat uit twee regels, waarvan de onderste geschulpt is. De bovenregel is alleen aan de onderkant geschulpt. Tussen de regels bevinden zich drie opengewerkte ovalen met grof snijwerk in de vorm van lotussen die ontspringen uit een vaas. Het hout van de leuning werd niet gebogen, maar in de vorm gezaagd. 

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken