terug

Een paar botervloten

Collectie: Geldersch Landschap & Kasteelen

 • Botervloten zijn bekend in Chinees porselein in de 18de eeuw. Aan boord van de Geldermalsen bevonden zich blauwe en gekleurde exemplaren van hetzelfde model: een vlakke ronden doos, met de twee opstaande ‘oren’, een vrij vlak deksel en een groot, langwerpig handvat.[1] Volgens gegevens in het VOC-archief begon de handel in botervloten al in de 17de eeuw. In 1663 werden uit Japan ‘boterdosen’ verscheept.[2] In de 18de eeuw waren zij als losse objecten te koop, maar ook als onderdeel van een servies. Het grote servies van de familie Crommelin op huis Zypendaal bevatte bijvoorbeeld ook botervloten.

  Deze vloten op Verwolde zijn Japanse varianten, gebaseerd op de Chinese productie.[3] Zij zijn bijzonder door de vorm van de puntige deksel, de decoratie met gekleurd geometrisch patroon op de zijkanten en de bruine horizontale lijnen boven en onder het decoratieve fries op de buitenwand. Wat nog bijdraagt aan de curiositeit van deze vloten is dat bij beide exemplaren de bodem losgelaten heeft. Blijkbaar waren ze niet goed geconstrueerd. Dit moet al vrij vroeg in hun bestaan gebeurd zijn, want ze zijn met krammen gerepareerd, een 18deen 19de-eeuwse manier van herstellen.[4] De krammen zijn aan de buitenzijde goed zichtbaar en vormen schijnbaar een aanvulling op de decoratie.

  Deze botervloten behoren tot het porselein dat vanouds op Huis Verwolde aanwezig was.

   

   

  [1] C.J.A. Jörg, The Geldermalsen; history and porcelain, Groningen, 1986, pp. 86-87.

  [2] T. Volker, Porcelain and the Dutch East India Company (…), Leiden 1954, pp. 148-149.

  [3] C.J.A. Jörg, Fine & Curious; Japanese export porcelain in Dutch collections, Amsterdam, 2003, no. 221, voor een identiek exemplar, met bijbehorende onderschotel.

  [4] I. Garachon, ‘Old repairs of china and glass’, The Rijksmuseum Bulletin 58 (2010), pp. 35-54.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken