terug

Bord

Collectie: Museum Prinsenhof Delft

 • Fotografie Tom Haartsen

  Maura Rinaldi heeft een indeling gemaakt van het Kraakporselein en zij dateert de borden met een witte wand – zoals bij dit exemplaar – in de periode 1565-1600. Het is niet verwonderlijk dat juist in Portugese collecties vergelijkbare exemplaren te vinden zijn.[1] Sebastiaan Ostkamp heeft in verschillende publicaties aan de hand van archeologisch materiaal laten zien dat ze echter ook in Nederland voor handen waren.[2]

  Opvallend is dat het bordje rond is en niet geschulpt – dat is eigenlijk de standaard voor dergelijke laat 16de-eeuwse stukken. De ronde vorm sluit wel weer goed aan bij het prototype van deze borden. De decoratie van zowel de rand als het plat zijn in de Jiajing-periode (1522-1566) ontwikkeld. De oorspronkelijke borden waren groter, zwaarder en strakker (beter dus) dan dit latere exemplaar waarvan je kunt zien dat het een handelsgoed was, waarvan de productiekosten niet te hoog mochten zijn.

   

  [1] D. Lion-Goldschmidt, Les porcelaines chinoises du palais de Santos, (Parijs), 1988, herziene overdruk uit Arts Asiatiques XXXXIX (1984), p. 33 figs. 57 en 58. M. Pinto de Matos, Chinese export porcelain from the Museum of Anastácio Gonçalves, Lisbon, Londen, 1996, nrs. 28 en 29.

  [2] Het meest recent: ‘The Dutch 17th-century porcelain trade from archaeological perspective’, in: J. van Campen en T. Elëns (red.), Chinese and Japanese porcelain for the Dutch Golden Age, Zwolle, 2014, pp. 52-85.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken