terug

Bord

Collectie: Groninger Museum

  • Bord op voetring, spreidende wand, smalle platte rand. Versierd in onderglazuur-blauw met een bijna onherkenbare Japanse variant op het 'Scheveningen decor'. Het duinlandschap heeft hier een brug, golven en rotspartijen. De boom bij de vuurtoren is een soort palmboom geworden. Eén figuur is overgebleven, evenals de kerk (of zijn het de zeilen), de vuurtoren, en in het bijzonder de wolken. De voetring heeft aangebakken zandkorrels, onder op de bodem zijn vier proenmerken De rand is in relief gegolfd.

    Bord op voetring, spreidende wand, smalle platte rand. Versierd in onderglazuur-blauw met een bijna onherkenbare Japanse variant op het 'Scheveningen decor'. Het duinlandschap heeft hier een brug, golven en rotspartijen. De boom bij de vuurtoren is een soort palmboom geworden. Eén figuur is overgebleven, evenals de kerk (of zijn het de zeilen), de vuurtoren, en in het bijzonder de wolken. De voetring heeft aangebakken zandkorrels, onder op de bodem zijn vier proenmerken De rand is in relief gegolfd.

    Bord versierd in onderglazuur-blauw met een Nederlands duinlandschap waarin drie figuren en een koe. Op de achtergrond een dorp met kerk en een vuurtoren. Traditioneel wordt dit decor in Nederland 'Gezicht op Scheveningen' genoemd, maar in het Haags Gemeentearchief zijn geen prenten aanwezig die het vissersdorp op deze wijze afbeelden. Waarschijnlijker is, dat een bord van Delfts faience als voorbeeld is gebruikt. Er is een reeks blauwe borden bekend met zorgvuldig uitgevoerde fantasielandschappen die toegeschreven worden aan de Delftse faienceschilder Frederik van Frytom (ca. 1632-1702). Kenmerkend is o.a. de brede, onbeschilderde rand en de weergave van bomen en wolken. Dit 'Scheveningen'-motief was kennelijk bijzonder in trek, want behalve deze versie zijn ook diverse andere uitvoeringen bekend, die verschillende stadia van vereenvoudiging en aanpassing aan de Japanse stijl vertonen. Daarnaast werd het ook in China op porselein nagebootst. Overigens werd Delfts faience niet alleen als model voor navolgingen in porselein naar Japan gezonden, maar diende het ook als relatiegeschenk voor de Japanse ambtenaren en edellieden met wie de VOC te maken had. Dezen beschouwden het als een exotische curiositeit, en gebruikten het o.a. bij de theeceremonie.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken