terug

Bord

Collectie: Groninger Museum

  • Bord versierd in blauw onder het glazuur met twee Chinese vrouwen bij een rietkraag. Een van hen houdt een parasol op, de ander kijkt naar drie waadvogels. Op de rand een honingraatpatroon. Op de achterkant acht insekten.

    De voorstelling, die de parasoldame wordt genoemd, werd speciaal voor de VOC ontworpen door de Amsterdamse kunstschilder Cornelis Pronk (1691-1759) en door een Chinese porseleinschilder gekopieerd. Van het Chine de Commande (porselein met een westerse vorm en/of versiering) dat naar Pronks ontwerpen tussen 1736 en 1738 voor de Compagnie gemaakt is, zijn nog diverse exemplaren overgebleven. Deze schotel is echter uitzonderlijk omdat de gebruikelijke randcartouches ontbreken. Mogelijk maakte het stuk deel uit van een servies dat door een particulier, buiten de VOC om, was besteld. De rand was vereenvoudigd uitgevoerd om de kosten te drukken.

    literatuur:

    Zelfportret van het Groninger Museum : 150 karakteristieke stukken : dl. 5 : Kunstnijverheid / C.J.A. Jörg. - Groningen, 1991. - cat nr 9

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken