terug

Bokaal

Collectie: Huis Van Gijn

 • Deze beker met deksel volgt nauwkeurig de vorm van een glazen voorbeeld. Een glazen bokaal, door Willem Mooleyser gegraveerd met het portret van Willem III als koning van Engeland, heeft een zeer vergelijkbare vorm. Deze glazen bokaal kan 1689/1690 worden gedateerd.[1] Vergelijkbare bokalen bevonden zich aan boord van de Vung Tau, een Chinese jonk met een lading porselein aan boord die rond 1690 op weg van China naar Batavia zonk voor de kust van Vietnam.

  Andere voorbeelden zijn zeldzaam. In de collectie van het Metropolitan Museum in New York bevindt zich een exemplaar met een grote dekselknop met verschillende scherpgevormde ringen.[2] Opgemerkt is dat zo’n stapeling van scherp gevormde geledingen sterker verwant is met voorwerpen van gedraaid hout dan met glas. Het is mogelijk dat naar een glazen voorwerpen een houten model werd gemaakt (gedraaid) en dat dit naar China werd gestuurd als voorbeeld. Ook in de Overgangsperiode wordt gesproken over houten modellen.

   

   

   

  [1] C.J.A. Jörg en M. Flecker, Porcelain from the Vung Tau wreck, Singapore, 2001, pp. 65-66; Rijksmuseum inv.nr. BK-NM-5852.

  [2] C. Le Corbeiller, China trade porcelain; a study in double reflections (tent. cat. China House Gallery) New York, 1973, nr. 3 en C. Le Corbeiller en A. Cooney Frelinghuysen, Chinese Export Porcelain (Metropolitan Museum), New York, 2003, nr. 6.

 • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken