terug

Bierpul

Collectie: Groninger Museum

  • Cilindrische bierpul of bierkan op licht uitstulpende voet en met gebogen, doorboord oor. Het heeft een ongeglazuurd terugwijkende bodem. Het is versierd in onderglazuur-blauw met grote bloemtakjes, een vogel en insecten.

    Cilindrische bierpul of bierkan op licht uitstulpende voet en met gebogen, doorboord oor. Het heeft een ongeglazuurd terugwijkende bodem. Het is versierd in onderglazuur-blauw met grote bloemtakjes, een vogel en insecten.

    In de 17e en 18e eeuw in Nederland werd laagalcoholische bier het meest gedronken. Bierkannen maakten al vanaf 1662 deel uit van de VOC-leveranties aan Nederland. Zij worden aangeduid als 'blauw', 'groot', klein' en 'nog kleiner', met een 'wijde mond', 'hoog', of 'met wijde hals'. Bierpullen die er nog zijn meestal bolvormig, dit lijkt de enige bekende die cilindrisch van vorm is. Mogelijk is het verwant aan de 600 'snellen' die in 1664 werden verscheept, die gemaakt werden naar een model, 'No. 22'. Het is bekend dat het Duitse steengoed 'Schnelle' een type cilindrische bierpul was, dus past de naam bij deze vorm. 'Model No. 22' was mogelijk Duits of Nederlands, maar kan ook een Chinees overgangsstuk geweest zijn. Deze vorm is bekend en werd gebaseerd op een Westers model. De versiering van dit stuk is gebaseerd op Chinees overgangsporselein, maar komt niet voor op Chinese bierpullen van deze vorm. Het oor werd, net als bij alle mokken en 'ewers' ofwel kannen, bij de productie doorboord om het mogelijk te maken dat er later een Nederlandse dekselscharnier bevestigd kon worden.

  • Log in om uw reactie achter te laten. Inloggen kan pas nadat u zich als gebruiker heeft aangemeld

Soortgelijke stukken