Achtergrond

De collectie Aziatische keramiek van Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden

Keramiekmuseum Princessehof is het enige in keramiek gespecialiseerde museum in Nederland. Sinds 1917 is het museum gevestigd in het voormalige stadspaleis van prinses Maria Louise van Hessen-Kassel, het huidige Princessehof. De oprichter van het museum was de Leeuwarder notaris Nanne Ottema (1874-1955). Zijn verzameling vormt samen met die van Anne Tjibbes van der Meulen en Reinier Verbeek de basis van een omvangrijke verzameling Aziatische kunst.

Prinses Maria Louise van Hessen-Kassel, detail van de Nassaukamer in het Princessehof

Vandaag de dag kent het museum circa 35.000 objecten. De nadruk ligt daarbij op Aziatische, Europese en moderne keramiek. Zo bezit het museum de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk een veelzijdig beeld van de Nederlandse art nouveau en art deco keramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals het keizerlijk porselein uit China en een plastiek van Karel Appel.

Hoedenstandaard, China, porselein, famille rose, 1750-1790, NO 435, Keramiekmuseum Princessehof

Collectie Azië
De Aziatische collectie is internationaal befaamd. Al eerder kregen de Chinese topstukken een vooraanstaande plaats in het museum, maar nu worden ook de collecties Zhangzhou (Swatow)-borden, de fascinerende verzameling martavanen en het Japanse porselein gepresenteerd.
Fameus zijn de omvangrijke collecties Kraakporselein en Celadon en de internationaal geroemde Ming-verzameling. Ook de collecties uit andere delen van Azië is dusdanig rijk dat er voor gekozen is deze in vijf zalen van het museum te exposeren.

Porseleinkabinet van Looxma Ypei

Aan de bezoeker wordt ruim 3000 jaar Aziatische keramiek gepresenteerd, waaronder Vietnamees, Thais en Japans. Bijzonder kleurrijk is het Japon de commande. Nieuw in Nederland en spectaculair is het kabinet van Looxma Ypeij, een overdadig gevulde kamer met Aziatisch porselein. De keramiek die niet is opgesteld in de zalen is te bezichtigen in een open depot-opstelling.
Het Princessehof is de enige plaats in Nederland waar Aziatische keramiek in deze omvang is te zien.

Na het overlijden van Nanne Ottema in 1955 is de Ottema-Kingma Stichting (OKS) de formele eigenaar van vrijwel de gehele Azië-collectie in het Princessehof geworden. Zij heeft de collectie in langdurig bruikleen gegeven aan het museum en doet incidenteel aankopen.

Bezoek ook de website van Keramiekmuseum Princessehof.

 

terug naar aziatische keramiek in nederland